|

Warsztaty kulinarne z Alberto Amati

Co o tym sądzisz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Okazuje się, że zrobienie ciasta do pizzy to nie bułka z masłem. Alberto Amati – muzyk i z zamiłowania kucharz zabrał nas w podróż do świata włoskich smaków. I dziś wiemy już na pewno, że idealne ciasto potrzebuje odpowiednich składników, proporcji i… cierpliwości.


Hieronim Urbanek - plakat wyborczy
Śrem Nasze Miasto 320x320 Komórki

Alberto Amati gościł w Śremie, na zaproszenie Śremskiego Ośrodka Kultury, na początku wakacji. Wówczas także poprowadził warsztaty kulinarne, na które niestety nie udało nam się dotrzeć. Następnej okazji nie mogliśmy przegapić! Tym razem artysta przyjął zaproszenie Mateusza Wojtasa. Warsztaty odbyły się w „grzybku” na plaży.





Fot. D. Górna

Już po kilku minutach zorientowaliśmy się, że to nie będzie proste ugniatanie ciasta, a przeprowadzona z pietyzmem lekcja dobierania odpowiednich składników, ich miar i czasu wyrabiania. Tajemnicą sukcesu jest użycie odpowiedniej mąki, wody mineralnej (tu ważna jest temperatura), oliwy, drożdży i soli. Ważne jest także zastosowanie ich w odpowiedniej kolejności i w normie czasowej, a także odpowiednie „domknięcie ciasta”. I choć brzmi to być może skomplikowanie, sam proces nie jest trudny i daje naprawdę sporo przyjemności, bowiem nic tak nie cieszy jak domowa pizza. A trzeba przyznać, że jej smak jest obłędny.

Alberto Amati zdradził nam także przepis na włoski sos pomidorowy do pizzy. Tu liczą się tylko trzy składniki – pomidory, które trzeba utrzeć nie zmiksować, świeża bazylia i sól (1g na 100g pomidorów). Do tego dokładamy mozzarellę, która również musi zostać porządnie odsączona i… pizza gotowa. No prawie, bowiem istotne jest także jej wypiekanie, temperatura i czas.

  Akcja krwiodawcza w Śremie
Fot. D. Górna

Zaśpiewa podczas biesiady

Alberto Amati zawitał do Śremu również po to, by ponownie bawić publiczność. W sobotę, 27 sierpnia wystąpi podczas biesiady dla seniorów, która odbędzie się w ogrodzie Śremskiego Ośrodka Kultury. – Mamy jeszcze kilka ostatnich wejściówek, które będą dostępne na miejscu – zaprasza Anna Szmyt-Baranowska. Początek tego wydarzenia zaplanowano na godzinę 15.00.