5 produktów, które powinieneś jeść wiosną i latem, mając wysoki cholesterol

Co o tym sądzisz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Przypadłość zwana wysokim cholesterolem, czyli nieodpowiedni stosunek dobrego cholesterolu (HDL) do złego (LDL), może skutkować miażdżycą, chorobą wieńcową, zawałem serca, udarem mózgu oraz innym schorzeniami układu krwionośnego. Dlatego warto dbać o prawidłowy poziom tego związku, stosując odpowiednią dietę. Poniżej przedstawiamy listę 5 produktów, które powinieneś jeść, jeżeli masz wysoki cholesterol.


Tydzień w kółko
Tydzień w kółko
Śrem Nasze Miasto 320x320 Komórki

1.     Rośliny strączkowe – skuteczne w walce z cholesterolem


Berdychowski Wv

Ciecierzyca, fasola, bób, groch, soczewica oraz inne nasiona roślin strączkowych to nie tylko cenne źródło białka. Produkty te są także bogate w błonnik, który wiąże cholesterol w układzie pokarmowym, dzięki czemu powoduje obniżenie jego poziomu we krwi. Rośliny strączkowe to także idealna propozycja dla osób chcących schudnąć, gdyż pozostawiają uczucie sytości przez długi czas. Możesz wykorzystywać te produkty do różnych dań, takich jak fasolka po bretońsku, pasta z bobu czy sałatka z ciecierzycą.





2.     Ryby morskie – zdrowe tłuszcze omega-3

Ryby morskie, zwłaszcza te tłuste – makrela, dorsz, łosoś i śledź – to świetne rozwiązanie dla osób borykających się z wysokim cholesterolem. Zawierają one duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3, które mają korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Częste spożywanie ryb (2-3 razy w tygodniu) skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi, niewątpliwie więc warto zastąpić nimi mięso zawierające tłuszcze nasycone. Możesz przyrządzać ryby na wiele sposobów – smażąc makrelę, piekąc dorsza, marynując śledzie czy też dodając wędzonego łososia do sałatek.

  Rynek nieruchomości w Krakowie – jak wybrać najlepszego dewelopera?

3.     Płatki owsiane

Płatki owsiane to bogaty w błonnik produkt, który skutecznie obniża poziom cholesterolu poprzez wiązanie go w układzie trawiennym zanim dostanie się do krwi. Same płatki mogą wydawać się mdłe, jednakże stanowią doskonałą bazę do smacznych dań. W sezonie letnim z powodzeniem przyrządzisz z nich owsiankę z owocami sezonowymi – malinami, truskawkami lub borówkami, możesz także dodać banana czy płatki gorzkiej czekolady. Smakowitym rozwiązaniem jest także koktajl z dowolnie wybranych produktów, który możesz zagęścić garścią płatków owsianych.

4.     Orzechy – obniżają poziom LDL

Orzechy to niezwykle cenne źródło NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), dlatego doskonale nadają się do walki z wysokim cholesterolem. Orzeszki ziemne, migdały, orzechy nerkowca czy włoskie mają bardzo korzystny wpływ na serce i naczynia krwionośne, obniżając poziom LDL. Już jedna porcja orzechów spożywana raz dziennie może w krótkim czasie znacznie poprawić stosunek dobrego do złego cholesterolu. Orzechy mogą stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do różnych dań.

5.     Owoce i warzywa – zawierają przeciwutleniacze

Wiosna i lato to doskonała pora na jedzenie świeżych owoców i warzyw. Produkty te są bogate w błonnik a także inne korzystne związki, takie jak przeciwutleniacze czy pektyna obniżające cholesterol we krwi. Szczególnie warte uwagi są winogrona, jabłka, truskawki, ziemniaki, marchew oraz bakłażany.

Walcząc z wysokim cholesterolem, zwróć uwagę na leki bez recepty

Jeżeli borykasz się z wysokim cholesterolem, oprócz diety i naturalnych produktów możesz także sięgnąć po leki bez recepty, które odnajdziesz na www.wapteka.pl lub w innej aptece. Tego typu preparaty skutecznie obniżają poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, dlatego niewątpliwie warto się nimi wspomagać w okresie wiosenno-letnim i nie tylko.