Dzieci polubiły warsztaty zielarskie
Warsztaty rozpoczęła rozmowa na temat ziół. Dzieci wykazały się bardzo dobrą znajomością roślin, wymieniając znane i stosowane na co dzień zioła. Mięta, melisa, pokrzywa czy rumianek to susz, który można znaleźć w wielu kuchniach. Warto jednak wiedzieć, że istnieją także inne rośliny, które posiadają właściwości zdrowotne. Co więcej, większość z nich jest znana i stosowana od dawna.
Przygotowana przez Anetę Grzelka prezentacja multimedialna przybliżyła uczestnikom warsztatów właściwości lecznicze wielu znanych roślin, zaprezentowano m.in. geranium, maliny, jeżyny, lipę, dziewannę itp. Wszyscy z uwagą słuchali, jak je rozróżniać i wykorzystywać.
Następnie przyszedł czas na samodzielne wykonanie leczniczego syropu. Wśród składników znalazło się wspomniane geranium, maliny, miód i cukier. Potrzebny był także słoiczek, w którym powstanie smaczny i zdrowy syrop. Dopełnieniem działań było samodzielne przygotowanie etykiety na słoik.