18 listopada GIS wydał publiczny komunikat, w którym ostrzega przed spożywaniem polskich jaj Moja Kurka z chowu na wolnym wybiegu, które wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska, właściciela sieci Biedronka. Powodem wydania komunikatu jest wykrycie obecności pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – ostrzega GIS.
Decyzja dotyczy konkretnej partii produkty, jaj: Moja Kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozmiar L, które najlepiej spożyć przed: 20.11.2021. Produkt ma numer partii POW12 20.11, a kod na skorupkach jaj to 1PL 10161326.

Producentem jaj jest firma Ovovita ze Rzgowa. Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.
GIS wydał także zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami