W związku z obserwowanymi w Szpitalu licznymi nieprawidłowościami zgłaszanymi przez pacjentów i pracowników szpitala dotyczącymi wyżywienia pacjentów w zakresie jakości podawanych posiłków w ramach przyjętych w szpitalu diet, postanowiono w trybie natychmiastowym zerwać umowę z kontrahentem (…) – brzmi komunikat zarządu placówki
Od 22 stycznia br. za dostawę wyżywienia dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Śremie odpowiadała firma Meridian’s z Poznania, która została wybrana w drodze przetargu. Okazuje się, że problemy z dostawcą zaczęły się już na początku współpracy.
– Od samego początku Szpital określił swoje oczekiwania, co do jakości usługi cateringowej. Zostało to zawarte w umowie, a dodatkowo wzmocnione spotkaniem z właścicielami firmy. Niestety od samego początku współpracy, zdarzały się niedociągnięcia ze strony firmy cateringowej w zakresie szeroko rozumianej jakości posiłków. Wielokrotnie Szpital informował firmę o swoich zastrzeżeniach i wzywał dostawcę do należytego wywiązywania się z zawartej umowy – podkreśla Michał Sobolewski, prezes szpitala w Śremie.
Zarząd placówki zapewnia, że poprzez przesyłane pisma, e-maile czy rozmowy telefoniczne dążył do rozwiązania problemów w celu przywrócenia oczekiwanych standardów. – Ze względu na duże niedociągnięcia firmy cateringowej, które dotyczyły m. in. posiłków wielkanocnych, a także postawę właścicieli firmy, którzy pomimo wielokrotnych deklaracji, nie potrafili zapewnić wymaganego standardu, Szpital zdecydował się na zmianę dostawcy w trybie natychmiastowym i w dniu 14 kwietnia br. rozwiązał umowę z firmą cateringową – wyjaśnia prezes Sobolewski.
Posiłki trafiały do kosza
Okazuje się, że pacjenci głównie skarżyli się na temperaturę podawanych posiłków oraz walory smakowe i zapachowe. – Zauważyliśmy również istotny wzrost ilości tzw. „resztek pokonsumpcyjnych”. Pacjenci nie chcieli jeść tych posiłków, więc były wyrzucane. Estetyka przygotowanych posiłków również pozostawiała wiele do życzenia, a przecież walory wizualne jedzenia są równie ważne – zauważa Michał Sobolewski
Wybór padł na lokalnego dostawcę… Kto nim został i dlaczego? Ile szpital wydaje na jedzenie? O tym przeczytacie w najnowszym papierowym wydaniu Tygodnia Ziemi Śremskiej lub w e-wydaniu.