9.4 C
Śrem
poniedziałek, 18 października, 2021
Strona główna Aktualności Śrem Ważna zmiana w śremskim szpitalu. Będą karmić po ludzku
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Ważna zmiana w śremskim szpitalu. Będą karmić po ludzku

Ta wiadomość z pewnością zainteresuje pacjentów Szpitala Powiatowego w Śremie. W środę, 14 kwietnia prezes placówki powiedział basta i z dnia na dzień zerwał umowę z firmą cateringową, która zapewniała wyżywienie dla pacjentów. Co było nie tak?

W związku z obserwowanymi w Szpitalu licznymi nieprawidłowościami zgłaszanymi przez pacjentów i pracowników szpitala dotyczącymi wyżywienia pacjentów w zakresie jakości podawanych posiłków w ramach przyjętych w szpitalu diet, postanowiono w trybie natychmiastowym zerwać umowę z kontrahentem (…)  – brzmi komunikat zarządu placówki

Od 22 stycznia br. za dostawę wyżywienia dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Śremie odpowiadała firma Meridian’s z Poznania, która została wybrana w drodze przetargu. Okazuje się, że problemy z dostawcą zaczęły się już na początku współpracy.

– Od samego początku Szpital określił swoje oczekiwania, co do jakości usługi cateringowej. Zostało to zawarte w umowie, a dodatkowo wzmocnione spotkaniem z właścicielami firmy. Niestety od samego początku współpracy, zdarzały się niedociągnięcia ze strony firmy cateringowej w zakresie szeroko rozumianej jakości posiłków. Wielokrotnie Szpital informował firmę o swoich zastrzeżeniach i wzywał dostawcę do należytego wywiązywania się z zawartej umowy – podkreśla Michał Sobolewski, prezes szpitala w Śremie.

Zarząd placówki zapewnia, że poprzez przesyłane pisma, e-maile czy rozmowy telefoniczne dążył do rozwiązania problemów w celu przywrócenia oczekiwanych standardów. – Ze względu na duże niedociągnięcia firmy cateringowej, które dotyczyły m. in. posiłków wielkanocnych, a także postawę właścicieli firmy, którzy pomimo wielokrotnych deklaracji, nie potrafili zapewnić wymaganego standardu, Szpital zdecydował się na zmianę dostawcy w trybie natychmiastowym i w dniu 14 kwietnia br. rozwiązał umowę z firmą cateringową – wyjaśnia prezes Sobolewski.

Posiłki trafiały do kosza

Okazuje się, że pacjenci głównie skarżyli się na temperaturę podawanych posiłków oraz walory smakowe i zapachowe. – Zauważyliśmy również istotny wzrost ilości tzw. „resztek pokonsumpcyjnych”. Pacjenci nie chcieli jeść tych posiłków, więc były wyrzucane. Estetyka przygotowanych posiłków również pozostawiała wiele do życzenia, a przecież walory wizualne jedzenia są równie ważne – zauważa Michał Sobolewski

Wybór padł na lokalnego dostawcę… Kto nim został i dlaczego? Ile szpital wydaje na jedzenie? O tym przeczytacie w najnowszym papierowym wydaniu Tygodnia Ziemi Śremskiej lub w e-wydaniu.

Dominika Górna
Dziennikarz, politolog i kibic speedwaya

A to ciekawe

Autobus stanął w płomieniach. Nocna akcja strażaków

Nocą, kilka minut po godzinie 3, straż pożarna została powiadomiona o pożarze autobusu jak się później okazało na ul. Włókniarzy w Śremie. Zgłoszenie było...

Uwijali się, jak w ukropie. Zamenhofa już otwarta

W czwartek 7 października rozpoczął się remont ul. Zamenhofa w Śremie. Natomiast już w piątek 15 października w godzinach wieczornych z ulicy zniknęła większość...

30-lecie Ogólnopolskiego Przeglądu Piosenki Religijnej Śremsong

Cykl koncertów inauguruje obchody 30. rocznicy Ogólnopolskiego Przeglądu Piosenki Religijnej Śremsong, którego finałem będzie koncert jubileuszowy w maju 2022 roku. Organizatorem koncertów jest Janusz...